Att hitta barn- och ungdomsböcker med hjälp av ämnesord
För att finna barn- och ungdomslitteratur inom olika ämnen, kategorier och genrer kan man använda sig av ämnesord. Ämnesorden uttrycker t.ex.

  • vilken form eller genre boken tillhör – t ex bilderböcker
  • vad den handlar om –  t ex börja skolan
  • var den utspelar sig – t ex bibliotek

Sök bland ämnesorden

Det finns flera sätt att hitta ämnesorden:

Söka bland barnämnesord i vår katalog Elsa och sök vidare efter böcker.

Sök i databasen Svenska ämnesord som uppdateras kontinuerligt. Det går att söka vidare i databasen Libris som även innehåller Sbi:s böcker. Det finns däremot inte en koppling direkt till i vår katalog Elsa. Välj Barn som system i sökformuläret.

Mer om ämnesord

Ämnesordstermerna är gemensamma för svenska bibliotek och väljs och underhålls av en redaktionskommitté för indexering av skönlitteratur med representanter från Svenska barnboksinstitutet (sammankallande för ämnesorden för barn- och ungdomslitteratur), Stockholms stadsbibliotek, Kungliga biblioteket, Btj samt folk- och skolbibliotek. I indexeringen av barn- och ungdomslitteratur (även faktaböcker) används i första hand samma ämnesord som finns i databasen Svenska ämnesord.

Om och hur många ämnesord som finns inlagda varierar mellan olika utgivningsår. Från och med utgivningsåret 2000 är de flesta titlar försedda med ämnesord - och från och med 2005 alla titlar. Det är lättast att hitta ämnesorden genom att gå till det speciella index som finns.


Svenska barnboksinstitutet Växel 08-54 54 20 50 info@sbi.kb.se >> Öppettider
Odengatan 61 Bibliotek 08-54 54 20 60 biblioteket@sbi.kb.se
113 22 Stockholm