Att hitta barn- och ungdomsböcker med hjälp av ämnesord
För att finna barn- och ungdomslitteratur inom olika ämnen, kategorier och genrer kan man använda sig av ämnesord. Ämnesorden uttrycker t.ex.

  • vilken form eller genre boken tillhör – t ex bilderböcker
  • vad den handlar om –  t ex börja skolan
  • var den utspelar sig – t ex bibliotek

Sök bland ämnesorden

Det finns flera sätt att hitta ämnesorden:

Söka bland barnämnesord i vår katalog Elsa och sök vidare efter böcker.

Sök i databasen Svenska ämnesord som uppdateras kontinuerligt. Det går att söka vidare i databasen Libris som även innehåller Sbi:s böcker. Det finns däremot inte en koppling direkt till i vår katalog Elsa. Välj Barn som system i sökformuläret.

Om och hur många ämnesord som finns inlagda varierar mellan olika utgivningsår. Från och med utgivningsåret 2000 är de flesta titlar försedda med ämnesord - och från och med 2005 alla titlar. Det är lättast att hitta ämnesorden genom att gå till det speciella index som finns.

Mer om ämnesord

Ämnesordstermerna är gemensamma för svenska bibliotek och väljs och underhålls av en redaktionskommitté för indexering av skönlitteratur med representanter från Svenska barnboksinstitutet (sammankallande för ämnesorden för barn- och ungdomslitteratur), Stockholms stadsbibliotek, Kungliga biblioteket, Btj samt folk- och skolbibliotek. I indexeringen av barn- och ungdomslitteratur (även faktaböcker) används i första hand samma ämnesord som finns i databasen Svenska ämnesord.

Mer information om barnämnesorden, anmälan till nyhetsbrevet samt hur man kan ge förslag på nya ord hittar du här.

Lathund med riktlinjer för indexering av barn- och ungdomslitteratur finns här: Riktlinjer (pdf).Svenska barnboksinstitutet Växel 08-54 54 20 50 info@sbi.kb.se >> Öppettider
Odengatan 61 Bibliotek 08-54 54 20 60 biblioteket@sbi.kb.se
113 22 Stockholm