Ulf Stark - SBI
Ulf Stark 1944–2017

Det är med stor sorg Svenska barnboksinstitutet mottagit beskedet att författaren Ulf Stark har gått bort efter en kort tids sjukdom.

Han lämnar efter sig ett stort tomrum och våra tankar går framför allt till hans familj.

Ulf var en fantastisk författare, känd och läst långt utanför Sveriges gränser, prisbelönt och hyllad. Hans författargärning sträcker sig ända tillbaka till 1960-talet då han debuterade med en diktsamling. 1975 utkom hans första barnbok och sedan kom det stora genombrottet med Dårfinkar och dönickar 1984. Efter det har berättelser om jaguarer, morfäder, döda systrar och smådjävlar berikat bokvärlden. I samarbete med många framstående illustratörer och bilderbokskonstnärer har han gett oss prosa, poesi, sånger, dramatik och humor. Han hade en förmåga att uttrycka stora och svåra frågor på ett varmt och lekfullt sätt. Hans storhet internationellt märks inte minst genom alla de översättningar som har gjorts av hans verk och genom olika priser och belöningar.

Vi här på Svenska barnboksinstitutet hade glädjen att få samarbeta med Ulf i många olika sammanhang. Förutom att han och hans fru Janina Orlov var flitiga besökare vid våra olika program var Ulf också själv med i flera av dessa. Den 7 juni förra året mottog han Kulla-Gullapriset här på Sbi, fick tårta och diplom och berättade om sitt författarskap för kollegan Katarina Kuick. I höstas medverkade han på heldagsprogrammet Kvalitet eller kvantitet – barn- och ungdomslitteraturens dilemma! och diskuterade författares och illustratörers villkor. I dessa sammanhang var han alltid generös att dela med sin av sin kunskap och sina erfarenheter från ett långt författarliv.

Ulf var engagerad och modig. Han var aldrig rädd för att säga vad han tänkte. Och det han sa hade inte sällan en humoristisk touch.

En viktig röst har tystnat, men hans ord finns kvar inom oss.

Tack Ulf Stark!

Svenska barnboksinstitutets styrelse och medarbetare genom

Lillemor Torstensson och Åsa Warnqvist

 

 

Ulf Stark mottar Kulla-Gullapriset den 7 juni 2016Ulf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulf Stark mottar Kulla-Gullapriset den 7 juni 2016. Diplomet utformat av Stina Wirsén.

The Swedish Institute for Children’s Books Phone +46 (0)8-54 54 20 50 info@sbi.kb.se >> Opening hours
Odengatan 61 Fax +46 (0)8-54 54 20 54 biblioteket@sbi.kb.se
113 22 Stockholm