Tre frågor till illustratören Sara Teleman som är gästföreläsare under årets Bokprovning

Sara Teleman. foto Jenny GustafssonVarje år bjuder Svenska barnboksinstitutet in en gästföreläsare till Bokprovningen. I år har vi bjudit in illustratören Sara Teleman. Sara är illustratör, intresserad av att prata och skriva om visuell kommunikation. Hon är  nyhetsredaktör för tidningen Tecknaren och undervisar i illustrationshistoria på bland annat Konstfack, Södertörns högskola och Berghs School of Communication i Stockholm. 

(Bilden på Sara är tagen av Jenny Gustafsson).

Vad ska du föreläsa om?
Jag ska prata om hur jag tycker att det ser ut i textbaserade barn- och ungdomsböcker idag. Alltså hur illustration och grafisk form används för att förstärka eller komplettera texten.

Hur har det varit att gå igenom 2016 års barn- och ungdomsböcker?
Det har varit extremt lärorikt! Alla illustratörer och formgivare borde gå till Sbi och göra samma sak. Det är generande, därför att man upptäcker hur o-unik man är, och hur mycket av det som görs följer olika trender och traditioner. Samtidigt blir man peppad. Det som är bra är bra och står ut oavsett om det ligger bredvid hundra andra böcker eller bara en.

Vad tycker du är mest intressant i utgivningen 2016 ur ditt perspektiv?
Mest intressant har varit just att titta på många, många böcker riktade till samma målgrupp. Det är vissa saker som blir extra synliga då, till exempel hur vuxna tror att barn i mellanåldern ser ut. Tittar man på en enskild bok kan man tolka illustrationerna som den tecknarens specifika manér, men tittar man på hundra böcker blir det mer tydligt att det är så här vuxenvärlden tror att barn ser ut, klär sig, rör sig.

Bokprovningen börjar den 21 mars. Läs mer här.

The Swedish Institute for Children’s Books Phone +46 (0)8-54 54 20 50 info@sbi.kb.se >> Opening hours
Odengatan 61 Fax +46 (0)8-54 54 20 54 biblioteket@sbi.kb.se
113 22 Stockholm