Dags att ansöka till kurs i att skriva barnbokskritik

Är du intresserad av att skriva barnbokskritik?
I höst arrangerar Svenska barnboksinstitutet en kurs i att skriva barnbokskritik. Som deltagare får du teoretisk kunskap om och praktisk träning i att recensera barn- och ungdomsböcker, med fokus både på bilderböcker och textbaserade böcker. Föreläsare och workshopledare är idag verksamma kritiker, författare och forskare.

Kursen riktar sig till dig som redan skriver barnbokskritik i tidningar och tidskrifter och vill fördjupa dina kunskaper, till dig som på andra sätt och i andra medier (t.ex. bloggar) presenterar och anmäler nyutkomna böcker för barn och unga, och till dig som i dag inte är verksam som kritiker men som är nyfiken och vill börja.

Tid och plats
Kursen ges två heldagar i Stockholm torsdagen 22 november och fredagen 23 november 2018.
Lokal: Brygghuset, Norrtullsgatan 12N (t-bana Odenplan).

Innehåll
1. Inläsning av teoretiskt och skönlitterärt material.
2. En skrivuppgift som lämnas in före kursdagarna och en som lämnas in efter för skriftlig feedback.
3. Föreläsningar om litteraturkritikens uppgift och funktion, om konsten att skriva recensioner, om vilka krav som kan ställas på en kritiker som vill bedöma visuell baserade berättelser och medier samt om den svenska barn- och ungdomsboksbevakningen i stort.
4. Workshops. Praktisk träning under kursdagarna i att skriva kritik av såväl bild- som textbaserade verk.

Tidsåtgång
Kurstiden är ca två veckor inklusive inläsning och inlämning inför kursdagarna, två hela dagar med föreläsningar och workshops, och därefter en inlämningsuppgift med skriftlig feedback.

Kursledare
Kursledare är Åsa Warnqvist, forskningsledare vid Svenska barnboksinstitutet och fil dr i litteraturvetenskap. Warnqvist är utbildad skrivpedagog och universitetspedagog samt tidigare barnbokskritiker i bland annat Opsis Barnkultur, Upsala Nya Tidning och Svenska Dagbladet. Hon var även redaktör för barnbokskritiken i Svenska Dagbladet åren 2010–2011.

Föreläsare och workshopledare
Under kursen kommer deltagarna att få möta en rad föreläsare och workshopledare. Längre pass kommer att hållas av följande välmeriterade kritiker, författare och forskare:

Mats Berggren är ungdomsboksförfattare. Hans senaste ungdomsroman Din syster måste dö (2017) är ett av hans mest kritikerrosade verk. Berggren har suttit i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), Författarfonden och den svenska kommittén för Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur. Under elva år var han kritiker i Aftonbladet och han har även hållit workshops i praktiskt recensionsskrivande.

Ulla Rhedin kom till barnlitteraturen via konstvetenskap och drama-teater-film. Hon började på tidigt 1970-tal sin kritikerverksamhet med teaterkritik i Sydsvenska Dagbladet  och barnbokskritik i Göteborgs-Posten och är sedan 1980 bilderbokskritiker i Dagens Nyheter. Rhedin har skrivit en doktorsavhandling och flera böcker om bilderboksteori. Sedan 2011 är hon gästlärare på fortbildningskurser i bilderboksteori på HDK i Göteborg.

Mia Österlund är docent i litteraturvetenskap och verksam vid Åbo Akademi i Finland. Hon har varit barnbokskritiker för Hufvudstadsbladet sedan 1990-talet och skrivit allmän litteraturkritik för Lysmasken. Hon är bland annat verksam i Kulturrådets grupp för barn- och ungdomslitteratur samt jurymedlem i Augustpriset och Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur.

Kursavgift och ansökan
Kursen kostar 950 kr, inkl. material, kurslitteratur och luncher/förfriskningar under kursdagarna. Ansökan ska innehålla fullständigt namn, e-post och postadress samt kort personligt brev där du berättar vem du är och anger varför du vill gå kursen (max 1 000 tecken inkl. blanksteg). Ange om du redan gör bokanmälningar eller bedriver kritikerverksamhet genom tidningar, bloggar eller på annat sätt.

Till ansökan (länk öppnas i nytt fönster)
Senast den 1 september vill vi ha din ansökan.
Besked om att du har blivit antagen till kursen skickas ut i vecka 38. Då får du också information om kurslitteratur.

Har du ytterligare frågor kontakta Svenska barnboksinstitutet. Under sommaren kan det dröja innan du får svar. Kontakt: info@sbi.kb.se

Kursen arrangeras av Svenska barnboksinstitutet med ekonomiskt stöd från Kulturrådet, Stockholms stad, Svenska barnboksakademin, Svenska Akademin och Sveriges författarförbund (barn- och ungdomslitterära sektionen, BULT).

#barnbokskritikkurs

The Swedish Institute for Children’s Books Phone +46 (0)8-54 54 20 50 info@sbi.kb.se >> Opening hours
Odengatan 61 Fax +46 (0)8-54 54 20 54 biblioteket@sbi.kb.se
113 22 Stockholm