Till minne av Inger Brattström 1920–2018

Inger Brattström och Astrid Lindgren Foto:Sbi

Inger Brattström och Astrid Lindgren i samtal. Foto: Sbi

Som tidigare meddelats har författaren Inger Brattström avlidit.

Inger Brattström (född Högelin) föddes i Gävle, men växte upp i Saltsjöbaden. Skrivandet fanns i familjen från början. Föräldrarna, Lisa Högelin och Gösta Högelin var båda författare. Inger debuterade 1939 med Elsies svåra år på B. Wahlströms förlag. Många av berättelserna utspelar sig i Saltsjöbaden där hon bodde under större delen av sitt liv. Vännerna och familjelivet utgör en trygg, idyllisk miljö som dock inte alltför sällan döljer fler bekymmer och problem än man kan tro.

Flicka med drömmar utkom (1956) var något av en brytpunkt i författandet. Hon säger själv i en intervju i Opsis Kalopsis 4/89 att ”den var på sätt och vis en milstolpe i mitt skrivande, där ville jag skriva på ett annat sätt, om vad som hände inuti en människa, inte bara yttre händelser”. Fokus kom mer och mer att riktas på huvudpersonens inre utveckling istället för på de yttre händelserna.

Flera av Inger Brattströms böcker är översatta till främmande språk. Den bok som har blivit flitigast översatt är Åsneprinsen(1964) som bland annat översatts till engelska, tyska, nederländska, danska, norska och finska.

Under 1960- och 70-talen låg Inger Brattströms böcker i många tonårsflickors julklappspaket i form av Flickornas Julbok. En av dem var Behåll din bit! (1967) som delvis är självbiografisk då mycket av hennes egna känslor och minnen av andra världskriget finns där. Huvudpersonen Åsa finns med i ytterligare tre böcker. Mellan åren 19571972 kom sammanlagt 23 av Ingers titlar ut i Barnbiblioteket Saga.

1970 for Inger för första gången till Indien för att samla stoff till en ny ungdomsbok. Resan gjorde dock ett så stort intryck att hon istället skrev en bok om adoption: Hittebarn i Bangalore. Förutom Indien besökte hon även Nepal, Kashmir, Tibet och Kina, och flera av böckerna skrivna under 1970- och 80-talen handlar om barn och ungdomar från dessa länder. ”Jag kan iaktta vissa grundupplevelser som är sig lika överallt.
Generationsmotsättningar, längtan efter kärlek, övergången från barn till vuxen, nyfikenheten på livet...” sa hon i en intervju i SvD 831129.

2009 utkom hennes sista ungdomsbok Flickan, Snömannen och den vita slädhunden (Tiden). Då hade hon givit ut närmare 80 böcker i ett sju decennier långt författarskap.

Inger Brattström tilldelades bland annat Nils Holgersson-plaketten 1967 och Astrid Lindgren-priset 1982.

Mellan åren 19831998 satt Inger med i Sbi:s styrelse som representant för Sveriges författarförbund tillsammans med Lennart Hellsing.

Inger var med och utvecklade den moderna ungdomsboken och stred för dess status, även fackligt då hon såg att författare till ungdomsböcker hade sämre villkor.

Sagt av Inger Brattström:
”Om jag tycker att barn- och ungdomsböcker ska vara nyttiga! Nej, det tycker jag inte. Det vill säga, inte till sitt uppsåt. Om de blir så kallat nyttiga, om de alltså lär ut viktiga ting, gestaltar centrala och viktiga problem så är det ju utmärkt, men det måste liksom komma på köpet. Det viktiga för mig är att skriva om något som berör mig djupt, antingen direkt i mitt jag eller genom någon eller något i min omgivning.” DN 781209
   


 

The Swedish Institute for Children’s Books Phone +46 (0)8-54 54 20 50 info@sbi.kb.se >> Opening hours
Odengatan 61 Fax +46 (0)8-54 54 20 54 biblioteket@sbi.kb.se
113 22 Stockholm